Lepšia ryba na grile

Lepšia ryba na grile

ako žralok v zálive

O zdraviu prospešných látkach, ktoré sa nachádzajú v rybacom mäse sme už  v našom blogu písali.  Ide o všeobecne známe informácie. No možno ste netušili, že  ryby obsahujú bielkovinu

tryptofán, z ktorej náš mozog vyrába serotonín, hormón šťastia, presnejšie neurotransmiter. Spôsobuje nám dobrú náladu, alebo naopak, ak nám chýba – depresiu.  Rozhodne je lepšie ugrilovať si chutnú rybu, ako užiť antidepresívum. Navyše serotonín nám pomôže byť asertívnymi, cítiť sa v pohode. A o to pri grilovaní ide – byť v pohode.

Grilovanie rýb je jednoduché. Grilovať môžeme ryby sladkovodné i morské, čerstvé i mrazené. Ak kupujeme ryby mrazené, dajme si pozor na to, či bola do nich pridávaná voda. Čítať etikety sa jednoducho oplatí.

Pri  čerstvých rybách,  nekupujeme rybu , ktorá páchne, má zakalené oči. Tiež si všímame, či má ryba lesklé šupiny, ležiace tesne pri tele.

Ak je ryba s kožou, rozmrazujeme ju v studenej vode, rybu bez kože kľudne pri izbovej teplote.

Rybky pred grilovaním zbavíme vnútorností, odrežeme im plutvy. Pozor, sú horké. Hlavu  odrezať môžeme, využijeme ju na prípravu lahodného rybacieho vývaru, alebo ju ponecháme. Chvostovú plutvu zvykneme nechať.

Pri dochucovaní rýb platí pravidlo, že menej je niekedy viac. Nechajme vyniknúť jemnosť a chuť rybacinky. Ak sa nám žiada, môžeme ich doladiť rôznymi omáčkami, marinádami, ochutenými olejmi, bylinkami, bylinkovým maslom, citrónom a vínom. Bylinky a maslo vkladáme do zárezov, alebo rybky nimi naplníme. Ak ich necháme takto pripravené odležať na chladnom mieste min. 30 minút, určite im to prospeje.

Rybu je dobré potierať maslom alebo olejom nielen na začiatku, no i počas grilovania.

Rybacie mäso je mäkšie ako iné druhy mäsa. Tiež obsahuje menej kolagénu, preto sa ugriluje rýchlejšie. Najvhodnejšia  na grilovanie je ryba vážiaca do 1 kg.

Dobrú chuť! J

Komentáre0
Napísať komentár
Nákupný košík
naša predajňa
Naše prodejna foto
spôsob doručenia
DPD
Newsletter

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookies. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s našim používaním súborov cookies. Súhlasím