Omáčky, dipy, salsy

Omáčky, dipy, salsy

čo, prečo a ako

Smotanové, jogutové omáčky

Veľmi obľúbené, veľmi jednoduché so zaručeným výsledkom! Odporúčame použiť tie s najvyšším obsahom tuku.  Sú lahodnejšie, pretože tuk je vynikajúcim nositeľom chuti. Pozor majú jedlo dopĺňať, nie nás zasýtiť.

Ich príprava je pomerne jednoduchá. Stačí ak k nim vmiešate napr.: horčicu, citrónovú alebo limetkovú šťavu, cibuľku, cesnak, bylinky  podľa chuti.

Výborne zjemnia grilované mäso, ktoré je viac korenené alebo pikantné.

Bylinkové dipy

Efektné, chutné a super jednoduché! Stačí ak do obľúbeného oleja, alebo rozpusteného masla pridáme bylinky, kvapku balsamika a výborný dip je na svete. Mäso i zeleninu ním môžete potierať i počas prípravy. Bude lepšie, ak to urobíme až ku koncu grilovania, aby sa bylinky nespálili. Zaručene pokrm krásne prevoňajú, ak ich použijeme tesne pred podávaním.  A geniálne je, ak nám na tanieri bylinkový dip zostane a my si doň namáčame kúsky opečeného chleba.

Zeleninové dipy

Najväčšia klasika, ktorou sa vždy zavďačíte hlavne deťom je kečup.  Kúpiť si môžeme niekoľko druhov i značiek, no ak pripravíme domáci, určite ním zabodujeme viac. Ak máte bohatú úrodu poradajok, odporúčame uvariť  jeho neutrálnu  verziu a do zásoby. Pri servírovaní ho môžeme ozvláštniť najemno nasekanou lahôdkovou cibuľkou, kúskami rapíkatého zeleru, olivami,  a korením.

O niečo náročnejšia je príprava paradajkovej salsy. Dochutiť ju môžeme  nastrúhaným tvrdým syrom, bylinkami  - bazalka je top, opečenou slaninkou, grilovaným baklažánom... .

Apropó baklažán. Ak ho po ugrilovaní rozmixujeme, pridáme orientálne korenie, získame lahodný dip  nielen k mletému mäsu.

Populárne je tiež quacamole. Základ tvorí roztlačené zrelé avokádo, na malé kúsky pokrájané paradajky,  soľ a korenie, cibuľa, citrónova šťava, štipka chili a komu  nevadí cestak – s citom pridajte.

Orechové dipy

Čoraz obľúbenejšie sú dipy z arašidového masla zriedeného kokosovým mliekom. Ak ho dochutíme štipkou koriandru, alebo thajskou bazalkou, vaše jedlo získa ázijský nádych.

 

Ovocné omáčky

Síce na grilované ovocie sa veľmi hodí jogurtový dip so škoricou a medom, alebo rozpustené maslo. No ovocné dipy a čatní (sladko-štipľavá omáčka pôvodom z Indie) skvele vyvážia chuť grilovaného mäska.

Vhodným ovocím sú maliny, čučoriedky, ríbezle, egreše, slivky. Očistené ovocie rozmixujeme alebo zvaríme. Pridať môžeme zázvor, med, hrozienka,  citrónovú šťavu, nastrúhanú pomarančovú kôru a tiež kalíštek alkoholu.

Komentáre0
Napísať komentár
Nákupný košík
naša predajňa
Naše prodejna foto
spôsob doručenia
DPD
Newsletter

Pri poskytovaní služieb nám pomáhajú súbory cookies. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s našim používaním súborov cookies. Súhlasím