Prečo viac grilujú muži ako ženy a že všetko so všetkým súvisí.
Muži varia, pečú, majú svoje blogy, no v bežnom živote v kuchyni ešte vždy vládnu ženy. Až na jednu výnimku a tou je grilovanie Aj vy ste si všimli, že samotný proces grilovania sa stal skôr doménou mužov? Prečo je to tak? Ako k tomu došlo?
Vraj sa na zrode grilovania podieľala náhoda. Starovekí ľudia, ktorí sa prechádzali po spálenisku z horiaceho lesa narazili na mäso uhoreného zvieraťa. Ovoňali, ochutnali a zostali ohromení lahodnou chuťou, dosiaľ nepoznanou... S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o rodovo zmiešanú skupinu. A keďže je človek tvor učenlivý, naviac konzumácia tepelne spracovaného mäsa potešila nie len jeho chuťové poháriky, no i tráviaci trakt, prečo by si to nezopakoval? Začal loviť, ulovené mäso variť, resp. piecť, resp. grilovať.
Muži disponujúci väčšou fyzickou silou ako ženy, preto lovili oni. Na love zostávali aj niekoľko dní. Večer sa zhromaždili okolo ohňa. Jednak to bolo bezpečnostné opatrenie, tiež potreba naplniť základnú fyziologickú potrebu – najesť sa a bezpochyby aj spoločenská udalosť.
Aké príjemné je posedieť si, porozprávať sa a popritom sa chutne najesť. Naučili sa kedy je mäsko najchutnejšie, mäkké i šťavnaté. A dobré zvyky je treba udržiavať, a tak prečo by si tento pôžitok nepreniesli aj do svojej jaskyne? No v domácej jaskyni už boli prítomní i iní rodinní príslušníci – ženy i deti - a to viedlo k prvej deľbe práce. Niekto ulovil zver, niekto nazbieral a narúbal drevo, niekto udržiaval oheň. Niekto mal s skúsenosti s bylinkami, zeleninou i ovocím, ktoré nazbierali. Prvé známky tímovej spolupráce. Takže aj dnes žena nachystá mäso, pripraví šalát, možno deti prestrú stôl a muž griluje. Možno je to preto tak, že túto skúsenosť si nesie v svojej DNA už od pravekých čias. J
Pravdepodobne grilovanie začalo ako spoločné hodovanie.
Ešte aj dnes ešte vedú Francúzi so Španielmi spory o to, kto prvý objavil grilovanie pre Európu. No to viete, Indiáni so svojimi večnými lovištiami nás opäť predbehli. Najskôr to bol Krištof Kolumbus a jeho ľudia, ktorí od nich odpozerali ich prípravu jedla, prvé rošty, predchodcov dnešných grilov.
Neskôr sa stalo grilovanie fenoménom rýchleho občerstvenia. A to po zrušení otroctva, opäť v Amerike. Otroci si týmto spôsobom často jedlo pripravovali, stali sa v ňom majstrami. Po získaní slobody si oprášili svoje vedomosti a skúsenosti a grilovaným jedlom si zarábali na živobytie.
Od stánkov prešlo grilovanie do reštaurácií, až sa nakoniec dostalo na záhrady, terasy a balkóny, i do našich kuchýň. A naši muži sa tak opäť môžu realizovať v príprave chutných pokrmov.
A opäť jeden významný muž v histórii grilovania a grilov. V roku 1952 Gorge Stephen, ktorý pracoval ako zvárač vo Weber Brothers Company, rozrezal na polovicu kovovú morskú bójku. Spodnej časti bójky prirobil nožičky a použil ju ako kotol a z hornej polovice urobil poklop. Takto vznikla svetoznáma značka grilov Weber-Stephen. (Písali sme už o tom v našom dávnejšom článku)
Grilovanie sa stalo natoľko populárnym, že okrem rôznych škôl, existuje aj univerzita grilovania. Grilovať môžete aj spoločne v našej Weber grilakadémii Live. Dokonca istý Steven Raichlen, svetovo uznávaný odborník na grilovanie napísal jeho bibliu. Je to síce muž, no ako sa vraví: „Za všetkým hľadaj ženu!“ a my len dodávame, že za každým úspešným grilmajstrom, stojí ešte úspešnejšia grilmajsterka.